RAKAS PÄIVÄKIRJA…

7.1.2016 Alustava tilinpäätös

Laitetaanpa tännekin facebook-sivuilta Laitis-Jaakon fiilistelyt menneestä vuodesta, etteivät huku somen kohinaan:

“Vuoden 2015 loppu häämöttää ja kohta shampanjat poksahtelee, mutta muistellaanpa sitä ennen hieman muutamia vuoden suloisimpia kohokohtia. On siis aika Väärän Rahan välitilinpäätöksen!

Aloitimme vuoden jännittävissä merkeissä kun Sony Music Germany julkaisi DJANGO 3000 -yhtyeen Bonaparty albumin, missä olimme olleet (arkangelilaisessa autotallissa ja müncheniläisessä studiossa) mukana tekemässä nimikappaletta. Tämän kansainvälisen yhteistyön myötä pääsimme salakavalasti piipahtamaan myös Saksan albumilistan TOP 20:ssä. Prost!

Kohta näki ensi-iltansa Saija Mäki-Nevalan dokumenttielokuva Kihniö , missä olimme olleet mukana tekemässä musiikkia. Nieppi Jarppa sävelsi uusia hienoja sävellyksiä elokuvaa varten, jotka yhdessä sovittelimme elokuvaan sopiviksi. Oli hienoa työskennellä näin muidenkin taiteenalojen alueilla ja lopulta hurjaa kuulla omaa musiikkia elokuvateatterin kaiuttimista. Kippis!

Ulkomailla seikkailimme tänä vuonna vanhoilla tutuilla Väärä Raha -mailla Saksassa, Tanskassa ja Venäjällä. Saksassa vierailimme kolmeen otteeseen ja Django 3000 -orkesteria saimme lämpätä muun muassa Münchenissä 1500 ihmisen yleisölle. Venäjälle Serbian delegaatio (Jaakko, Jarkko ja Marko) meni muutamaa päivää etuajassa ja päädyimme yllätyskeikalle venäläisiin häihin – oli raju meininki! Na strovje!

Uusia maita Väärä Rahan kartalla olivat Italia ja Unkari. Ensiksi mainitussa maassa vietimme intensiiviset 10 päivää Ferraran kansainvälisillä katusoittofestivaaleilla, missä artisteja käy yhteensä 1200 ja yleisöä sen 800 000. Välimerelliseen työskentelykulttuuriin kalibroituminen vei pari päivää, mutta pian olimmekin pastan, proseccon ja etelämaalaisen vastaanottavaisen yleisön lumoamat. Oli myös mukavaa viettää kunnolla aikaa kansainvälisessä kollegiaalisessa seurassa ja toivottavasti tapaamme The Cosmic Sausages , Cosmonautix ja muut vielä monesti yhteistyön ja iloittelun merkeissä vielä uudelleen, kuten olemme jo osan ehtineet tavatakin. Cin cin!

Unkari on allekirjoittaneelle erityisen rakas, koska vietin siellä vaihto-oppilaan ominaisuudessa vuoden 2006. Musiikkimme on niin monella tapaa velkaa magyaarien maalle, että oli suuri ilo ja kunnia päästä musisoimaan sukulaiskansan keskelle. Eikä kyseessä ollut mikä tahansa keikka, vaan toivottu ja pelätty showcase-slotti WOMEX-maailmanmusiikkimessuilla. Maailmanluokan viihdytysjoukkomme panivat estradilla parastaan, eikä kenenkään Väärän Rahan tarvitse hävetä toimintaansa myöskään messualueella, niin kovia kansainvälisiä sönköttäjiä koko yhtyeestämme kuoriutui. Tuskinpa kovinkaan monelle maailmanmusiikin kansainväliselle toimijalle jäivät epäselvät ummet ja tuskin lammetkaan! Egészségedre!

Kaunista kotimaatamme kiersimme Porvoosta Äkäslompoloon, Kaukosesta Keuruulle, Joutsasta Hailuotooon. Monet ihanat paikat ja kohtaamiset jäävät välttämättä nyt mainitsematta. Kutsuimme kansainvälisiä kollegoitamme maahamme esiintymään ja Suomessa vierailivat Django 3000 Baijerista, Bjonko Tanskasta ja Baltic Balkan Liettuasta. Paljon olemme törmäilleet maailman turuilla ja toreilla muihinkin koviin bändeihin ja toivottavasti saamme houkuteltua heitä tänne enemmänkin! Kippis!

Ensi vuosi alkaakin tutuissa merkeissä kun tammikuussa käymme seilailemassa suomalaisen kansanmusiikin suurkokoontumisajoissa Folklandia-risteilyllä ja loppukuusta suuntaamme Pyhä Winter Unpluggediin. Helmikuussa kaivaudumme studion uumeniin ja äänitämme viimein neljännen levymme. Myös paljon kaikenlaisia salaisia suunnitelmia on työn alla, niistä lisää myöhemmin! Kippis!

Kiitos kaikille teille ihmisille jotka olette tulleet meidän keikoille, keikkajärjestäjille jotka olette ottaneet meitä keikoille ja Musiikin edistämissäätiölle, Taiteen edistämiskeskukselle sekä Music Finland:ille jotka ovat meidän seikkailujamme selvällä rahalla tukeneet. Kippis!

-Jaakko”

1.4.2014 Peli elämästä

Paljon on tulvinut toimistoomme kysymyksiä liittyen ‘Elämä voittaa’-kappaleen sanoitukseen. Suuri epäselvyyttä aiheuttanut kysymys liitty toteamukseen elämän voitosta, josta seuraa ajatus Elämästä pelinä. Onko elämä peli? Voiko pelin voittaa, vai onko säännöt sillä tavalla laadittu että talo voittaa aina? Emme voi vastata näihin kysymyksiin koska tekisimme rikoksen taiteilijuuttamme kohtaan, taiteemme selittäköön itse itsensä. Emme halua jättää teitä kuitenkaan kyberavaruuden merivirtojen heiteltäviksi vaan annamme kompassiksi käsiinne pelin, josta voimme suoraan sanoa että kyse ei ole elämästä vaan pelistä:

2048: Super Väärä Raha Special Edition.

31.3.2014 Blogidi blog!

Häpeäksemme tunnustamme ettemme ole muistaneet paljon blogailla blogiin. Päinvastoin kuin, vaikka Stam1na, joka joutuu blogaamaan myös Väärän Rahan puolesta!

Lupaamme korjata erheemme ja blogaamme ankarasti kun loppukuusta alkaa Väärän Rahan 5-vuotisjuhlakiertueet Etelä-Ruotsissa ja Lapissa!

 

4.2.2014 Santsataan!

Pöytään -tyyppinen soitanta saa Pyhä Winter Unpluggedin jälkeen jatkoa Porvoossa! Mitä saat kun sekoitat ruokaa musiikkiin? Kulttuuria!

julkaisu käyttäjältä Kannonnokka.

-Tuomo

21.1.2014 Börekkiä huuleen!

Rakkaat ystävät, paljon ei olla keretty päivitellä päiväkirjaan kun on ollut kaikenlaista. Tällä viikolla ei ole Väärällä Rahalla keikkaa niin ehdimme taas kirjoitella. Te kysytte mitä te voitte tehdä kun ette voi tulla keikallemme, meillä on ratkaisu: syödä!

Tässä on teille börekin kuva:

Tässä börekin resepti:

TÄYTE
pinaattia
sipulia
valkosipulia
tomaattipureeta
tilliä
laakerinlehti
paprikajauhe
suolaa, pippuria, kurkumaa
fetajuustoa

MÖNJÄ
turkkilaista jogurttia
kananmuna
öljyä
suolaa

TAIKINA
filotaikinaa kaupasta

TÄYTE: Pilkotaan sipuli ja valkosipuli pieniksi ja pannaan öljyyn paistumaan, voi laittaa kurkumaakin jos on. Paistellaan alhasella lämmöllä joku kymmenen minuuttia samalla kun silputaan pinaatti ja otetaan vaikka mausteet esille. Isketään pinaatti, tomaattipuree, laakerinlehti, paprikajauhe, suola ja pippuri. Hämmennellään menemään ja annetaan paistua. Jossakin vaiheessa silputtu tilli tai kuiva tilli mukaan. Kun näyttää valmiilta niin lämpö pois ja fetajuustokimpaleet mukaan.

MÖNJÄ: Sekoitetaan turkkilainen jogurtti (mie laitoin eilen puoli litraa, mikä oli liikaa ja mönjää jäi yli), kananmuna, öljy ja suola keskenään.

BÖREK: Laitetaan uuni kuumaksi 250 c tai jotaki. Avataan filotaikinalevy. Mönjällä vedetään levylle kolme viivaa vasempaan ja oikeaan reunaan sekä keskelle. Keskimmäisen mönjäviivan päälle täytettä. Mönjän ja täytteen kanssa kannattaa olla maltillinen että börek ei menetä kaikkea rapsakkuuttaan. Taitetaan vasen (tai oikea reuna) niin että mönjäreunat koskettavat toisiaan, ei päällekkäin vaan vierekkäin ja keskimönjätäyteviiva peittyy ja muuttuu laidaksi. Ruvetaan pyörittelemään taikinaa keskimönjätäyteviivan ympärille että saadaan pitkulainen pökäle. Pitkulaisella pökäleellä aletaan muodostamaan spiraalia paperoidulle uunipaperille. Jatketaan kunnes täyte, mönjä tai filotaikina loppuu. Maalataan syntynyt spiraali ohuella mönjäkerroksella. Asetetaan uunipelti uuniin.

Annetaan olla joku kymmenisen minuuttia kovassa kuumuudessa jonka jälkeen lämpötilaa voi laskea kahteensataan tai johonkin. Kyttäillään uunin vieressä että keittiö alkaa haista miellyttävältä ja börek saa miellyttävän mustalaikkuisen kultaisen värin kuitenkaan palamatta! Otetaan börek uunista. Kannattaa tarjota ruokailijoille joku alkupala tai alkudrinkki koska börekin maku paranee kun se saa vähän asettua huoneenlämmössä uunin jälkeen.

VINKKI: Jos mönjää jää yli niin sen voi iskeä täytteen paistinpannulla, lisätä paprikajauhoa ja kuumentaa. Näin saadaan erittäin rasvainen kastike jota voidaan tarjota börekin kanssa. Kaveriksi joku raikas tai kirpeä salaatti, säilykkeitä tai raastettuja juureksia.

-Jaakko

 

7.12.2014 Maailmanmusiikin koston paluu!

Virittäkää vastaanottimenne, illalla luvassa Harri Tuomisen Maailmanmusiikkiohjelma Ylen Ykkösellä.

-Jaakko

 

15.12.2013 Sunnuntain lauantai-iskelmät!

Arvoisat juhlavieraat, toivotamme teidät tervetulleiksi tutustumaan Laitis-Jaakon raskaasti iskelmällä kyllästettyyn soittolistaan Soundissa. Luettavissa myös perustelut valinnoille. Muutenkin uusimmassa Soundissa on tuhti paketti Väärää Rahaa levyarvostelun ja haastattelun muodossa – suosittelemme lehtipisteelle hypistelemään menoa.

-Jaakko

 

6.12.2013 Hyvää itsenäisyyspäivää!

Olipa huisit levynjulkkarikekkerit Tampereen telakalla! Kiitos kaikille! Matka jatkuu Raahen kolmen tuuman kuppilaan. Aamulla kuulimme, että valitettavasti DJ vieraamme Prinsen Paulista on sairastunut eikä näin ollen päässyt seuraamme…

30.11.2013 Antoisaa viikonloppua!

Paljon ei ole vettä virrannut Tisza-joessa siitä kun tänne viimeksi kirjottelin, mutta kirjotellaanpa nyt ko on uutisoitavaa. Voi olla että osasta faneistamme jo tuntuu uuden blogin päivittelytiheys liiankin nopeatahtiselta, mutta veikkaanpa että edessä on vielä hiljaisempiakin kausia, jolloin toivotte useampia päivityksiä, valon pilkahdusta pimeyteen – muistakaa silloin tätä päivittäisten päivitysten ajanjaksoa!

Olemme juuri varmistaneet muutamat Levykauppa Äx-vierailut ensi viikolle. Oulussa piipahdamme LA 7.12. klo 13:30 aikoihin. Ja Espoon Sellossa käymme soittelemassa parkkipaikalla Levykauppa Äxän autolla:

Levykauppa Äx sello

Ja tässä vielä kuvia Hämeenlinnasta Markus Kauppisen kamerasta! Mukavaa että myös oheistuotelaukkumme on päässyt kuvaan!

-Jaakko

 

29.11.2013 Antoisaa viikonloppua!

Eilen saapui Väärän Rahan toimistoille paketti proteiinipatukoita, pikainen soitto lähetille ja protskut vaihdettiin alaovella tämmöiseen:

 

Nyt viikonloppuna kannattaa jo aloittaa ensi viikon levyjulkkarihulinoihin valmistautuminen, me aloitimme ja mikä olisi parempi soundtracki kuin Raahen ja Rovaniemen erikoiskeikkojemme erikoisvieraan DJ Prinsen Paulistan mixtape! Opa!

-Jaakko

 

28.11.2013 Musiikin puolesta!

Jos joulukiireet ja -laulut jo hermostuttavat niin laitappa Laitis-Jaakko tai joku muu suomalainen musiikkipersoona lähettämään jouluvideoterveisesi Musiikin Puolesta-sivustolla! Sivustolta löytyy myös Jaakon laatima ärmäkkä Spotify-soittolista – oivallinen muun muassa pikkujouluihin!

JaakkoLaitinenmusiikinpuolesta

#musiikinpuolesta

-Jaakko

 

English content is n:o 1 on the to-do list! Please be patient!

Levynjulkkareita odotellessa uudet nettisivut ovat nyt todellisuutta! Sivut ovat vielä hieman kesken, ja uutta sisältöä on odotettavissa joulukuun aikana. Suunnitelmissa ovat mm. englanninkielisyys, postimyynti ja tarinaa bändiläisistä…

-Tuomo Admin

Tulevat keikat:

23.11.2018 Mühldorf, Haberkasten - GERMANY
24.11.2018 Zürich, El Lokal - SWITZERLAND
26.11.2018 Aachen, Domkeller - GERMANY
27.11.2018 Berlin, Hangar 49 - GERMANY

Tilaa uusi levy!

levykauppa-x-logo cdon-logo

Muualla netissä:

facebook twitter youtube instagram LastFM spotify
email: jaakko.laitinen@gmail.com
tel.: +358 503 780 742